Gott vatten med hemmgjord Club Soda

Club Soda är helt enkelt kolsyrat vatten, ibland med en liten mängd natriumkarbonat som tillsats eller naturlig biprodukt. Synonymer till Club Soda är bordsvatten, vichyvatten, mineralvatten och sodavatten m fl. På engelska säger man ganska ofta också seltzer när man menar sodavatten, vilket är ett begrepp som kommer från tyska Seltsers i närheten av Hessen, där man länge har framställt sodavatten. Likadant är det med vichyvatten som kommer från Vichy i Frankrike och har ganska hög halt av salter.

Intresset för Club Soda har funnits länge, redan på 1700-talet påbörjades experimenten med att få fram bubblor i vatten, men det var inte förrän under 1800-talet som en ungrare vid namn Ányos Jedlik framställde det sodavatten vi än idag är så glada för.

Club Soda kan man idag göra själv med hjälp av en Sodastream/Sodaclub eller Wassermaxx direkt i sitt i eget kök. En kolsyremaskin behöver inte kosta skjortan, men sparar en besväret att släpa vatten hem från affären dag ut och dag in. En modern kolsyremaskin tar inte upp mycket plats i köket och är enkel att både använda och hålla efter.

Genom att göra sin egen Club Soda så bidrar man samtidigt till en bättre miljö. Transporterna för kolsyrat vatten är oändligt många och långa vilket orsakar massor av föroreningar av vår planet. Dessutom blir det mängder av onödigt avfall av tomma flaskor och burkar. Kolsyrar man sitt eget kranvatten så undviker man att bidra till denna förorening. Det svenska kranvattnet är dessutom så bra att det i många fall är hälsosammare än flaskvatten. Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel och genomgår stränga, regelbundna tester.

När man köper en ny kolsyremaskin får man oftast de nödvändiga tillbehören, som gaspatron och PET-flaska, med i paketet. Det kolsyrade vattnet kan bli ännu godare om det smaksätts med bordsvattenaromer (Aromhuset har det största sortimentet, finns hos välsorterade kolsyresäljare samt på allt-fraktfritt.com). En gaspatron till en vanlig sodastreamer för hemmabruk rymmer 425 gram kolsyra som räcker till 50 liter vatten. När kolsyreflaskan är slut fyller så man bara på den hos närmsta återförsäljare. Att köpa en ny varje gång är både onödigt och dyrt. Det smartaste är att ha 2 flaskor, då kan inte kolsyran ta slut när man är som mest sugen på en härligt uppfriskande sodavatten med smak.

Är man riktigt förtjust i kolsyrat vatten så kan det vara en god idé att installera en carbonator hemma i köket. Det blir allt populärare att ha en egen kolsyrekran med tillgång till fräsch Club Soda, direkt i sin egen vask. En carbonator är ganska lätt att installera och är man lite händig så klarar man det själv, annars kan man få hjälp av en fackman för vilken det tar ca en timme att utföra jobbet. AGA säljer överkomliga carbonatorer med gaspatroner som i regel innehåller kolsyra för upp till 100 liter vatten.

Vatten är kroppens allra viktigaste näringsämne, runt 70 % av människokroppen består av vatten och att dricka vatten regelbundet är livsviktigt. Vi gör oss av med vatten bl a genom urin, andning och svett och ett rekommenderat dagligt intag av vatten ligger på 1-2 liter – och det är utöver det vi får i oss genom föda. Man rekommenderar att folk dricker vatten, sodavatten och mjölk för att slippa undan de negativa hälsoeffekter andra typer av drycker, som ofta är frätande, för med sig. Att Club Soda skulle ha dålig effekt på tänderna har dementerats av forskarkåren.