Kolsyrat vatten i kranen – en miljövänlig lyx

Med en carbonator får man kolsyrat vatten i kranen, hemma i sitt eget kök. Carbonatorn är en modern variant av sodastreamern, som fästs under diskbänken i köket. Den har ett aggregat och en kolsyreflaska som kopplas till en kran som installeras på köksbänken. Glöm dagarna då man var tvungen att släpa vattenflaskor från affären stup i kvarten.

Mängder av vatten fraktas jorden runt varje dag, detta medför avgaser från tusentals lastbilar på långa sträckor – samt massor av avfall i form av burkar och flaskor. Man framställer och förpackar vatten för att vi ska ha tillgång till mineralvatten och kolsyrat vanligt vatten och skickar ut det på långa resor. När det väl når sin slutdestination får det stå på hyllorna tills något köper det. Hur bra det är med vatten som stått länge i förpackning är omtvistat. Om man installerar en carbonator i sitt kök har man alltid kolsyrat vatten i kranen och slipper ha miljön på sitt samvete.

I Sverige har vi fantastiskt hög kvalitet på vårt kranvatten. Det är vårt allra mest kontrollerade livsmedel och hårda tester genomförs regelbundet. I många fall är vårt svenska kranvatten nyttigare än det som finns att köpa på flaska.

Utöver det faktum att vårt kranvatten är det bästa dricksvattnet så är det också det överlägset billigaste. Man har kommit fram till att en liter kranvatten kostar ungefär en tusendel av vad en liter vatten på flaska kostar. De stora företagen tjänar storkovan på sitt mineralvatten medan man egentligen kan framställa sitt eget till en bråkdel av kostnaden.

Det är förstås en investering att installera en egen carbonator, själva maskinen kostar minst några tusen, men när det väl är gjort så är de övriga kostnaderna låga. En gaspatron kostar några hundralappar, men har man väl köpt en så byter man bara in den när den tar slut, och det går på under hundralappen. En kolsyrepatron räcker till att kolsyra mellan 50-60 liter vatten.

Lite större carbonator maskiner från beerbar m.fl. har 3,75 kg kolsyreflaska. Detta gör kolsyran så billig att det är svårt att tro, på ett antal år kan en dyr anläggning betala sig själv för den som bara dricker kolsyrat vatten eller smaksatt kolsyrat bordsvatten.

Vill man inte ta steget fullt ut och skaffa en egen kolsyrekran så kan man köpa en vanlig kolsyremaskin, man kan idag hitta fullt funktionsdugliga sodastreamers för under 1000-lappen och då medföljer alla nödvändiga tillbehör som PET-flaska och gaspatron. Sodastream är marknadens paradnamn och var först ut med att tillverka kolsyremaskiner för hemmabruk. Idag har de konkurrens från Wassermaxx som marknadsförs av AGA. Båda maskinerna är bra.

Är man ute efter att göra sin egen läsk är en kolsyremaskin att föredra framför en carbonator. Vill man så kan man dock ge sitt carbonatorframställda bordsvatten lite smak genom att tillsätta de svaga aromerna efter att det kolsyrade vattnet hällts upp i glas eller karaff. Alla större märken har idag smakessenser. Aga och Sodastream har sötningsmedel i sina essenser, antingen i kombination med socker eller på egen hand. Vill man endast ha riktigt socker i sin läsk så gör saftföretaget Bob väldigt goda syrupar. Aromer för smaksatt bordsvatten hittar man bl a hos Aromhuset som har mångårig erfarenhet av framställning av goda aromer (finns bl.a. på allt-fraktfritt.com). Deras aromer har vare sig sötningsmedel eller socker i sig, men ger ändå bordsvattnet fräsch smak.

Det är lätt att underhålla en carbonator, det viktigaste man bör tänka på är att använda kranen regelbundet så att ingen smuts lägger sig i maskinen. Kolsyra bär smaker på ett alldeles fantastiskt sätt så minsta lilla smuts ger smak åt vattnet. Spolar man i kranen varje dag så är risken liten för att smuts ska tränga in. Att ha kolsyrat vatten i kranen är en god investering för framtiden.