Nu finns den gudomliga smaken av Granatäpple som sockerfri smaksättare för kolsyrat vatten

Granatäpple smakessens för kolsyrat vatten bildGranatäpple är en frukt som inte bara ser häftig ut, utan har även fantastiska egenskaper för hälsan. Granatäpple sägs motverka cancer, då särskilt prostatacancer, och är fullproppad med C-vitamin, folsyra och antioxidanter. Trots allt detta är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals små röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en lite bitter underton som gör balansen alldeles underbar.

Granatäpple växer främst runt Medelhavet och finns med i många religiösa målningar och skrifter, den är också vanligt förekommande i mytologi och anses på många håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli och under senhösten mognar frukterna. Det kan vara lite besvärligt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, sedan dela den på mitten och banka ut de små granatpärlorna. Granatäpple är förutom att äta som det är, också gott att ha i gröna sallader.

Med sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en viktig ingrediens i många klassiska drinkar.  Koncentratet får en mycket stark klarröd färg och väldigt söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram tjugotalet olika smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Alltså inte läsk utan kolsyrat mineralvatten med smak – det behövs bara 2 ml arom till en hel liter. Aromen är fri från konserveringsmedel och färgämnen och är helt osötad. Detta ger en enormt uppfriskande och törstläckande dryck.

Alla aromer är naturliga smaksättare utan vare socker eller artificiella sötningsmedel, men otroligt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns tillräcklig variation av smaker och smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde finna i butikerna.

Genom att använda Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt och naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels får man möjlighet att dosera precis så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en bra måttstock i början, då får vattnet tydlig och frisk smak, men ändå inte för stark. Därefter rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är enkel, man tar bara den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, eller den avsedda doseringspipetten.

Alla smaker går att mixa med varandra och Granatäpple i kombination med Citron ger en pigg smak. Just Granatäpple är med sin lite bittra underton en ganska vuxen smak, men Aromhuset har också särskilt framtagna smaker för barnen, alla fria från socker och konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe eller Banan?

Bara för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar bra även till annat, man får låta fantasin flöda. Varje flaska smakessens innehåller 30 ml och räcker till ca 15 liter vatten, enligt angivna rekommendationer. Finns bara hos de mest välsorterade butikerna idag men Aromhuset söker fler återförsäljare. Du kan tipsa Din butik att dom kan kontakta Aromhusets säljare på aromhuset.com/kontakt/ om sortimentet saknas.