Det går att söta genom sötningsmedel på något nyttigare sätt än genom socker

Jättemånga kan inte tänka sej att det fungerar att klara sig utan att söta.

Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.

Utvecklingen går framåt, sackarin är inte längre det enda och inte heller det effektivaste alterntivet till att söta med.

För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.

En gudasänd gåva till alla diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.

Ett ytterligare alternativ är Sukralos som sötningsmedel som har ett fåtal kalorier och smakar riktigt gott.

Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Ytterligare ett sötningsmedel är Cyklamat som dock är svagare än Sukralos.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.

Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Nackdelen med Aspartam är att den smakar en del kemiskt.

Förutom de articifiella kan man finna också 100 % naturliga och de är mycket populära

Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.

Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia finns som sötströ och är mycket nyttigare att använda än vanligt strösocker. Detta sötströ är cirka 18 gånger sötare än vanligt standardströsocker.

Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. I andra steviasötmedel blandar tillverkarna ofta i annat för att dölja bismaken men man kan knappast säga ett det fungerar så bra.

Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Ser ut och smakar som socker. Kommer på hedrande 2:a plats i smak efter Sukralos.

Sukralos och Erytritol kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men på prisad.se och allt-fraktfritt.se finns de alltid.

När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.

När och om du inte gillar Stevia och de andra naturliga alernativen så finns alltid sackarin och Sukralos som kända preparat. Vilken som ska bli din favorit får din egen smakupplevelse avgöra.