Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Du kan prova det när du vill fira någonting. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

sodastream

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Det är kanske inte så viktigt ändå? Om det går att dricka så är det väl lugnt?

Många känner igen smaken av Pommac

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Smaken är enkel att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Det funkar lika bra med essenser. Champis heter då Fruktis, finns på allt-fraktfritt.Aromhuset är som vanligt tillverkare.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Välj fritt. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Mängden kolsyra är också fullt ställbar.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har varit i branschen i tre decennier. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De ville ge Aromhuset en match. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat skalar ned på sockret när de utvecklar produkter. Du blandar 1 + 7 delar. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Det smakar mycket

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Det blir mindre socker och mer smak. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Oavsett vilken smak du väljer.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Först är sockret reducerat med 80%. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Förhållandet mellan frukt och juice fungerar på ungefär på samma sätt. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara kul att testa.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Kombinationen päron och citron ger sockerdricka. Det var Saturnus som var först ut med receptet. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Det är en fruktchampagne och läsk på samma gång. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

Fruktsoda när den är som bäst är smaksatt med lime och citron och luktar och smakar så. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är en annan typisk svensk, skummande svart läsk. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Men vissa menar att Cuba Cola smakar mer.

Grape Tonic kan användas i drinkmix. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. De får bära blindkavle eller kanske en mössa som går att dra ner över ögonen. Duka sedan fram testet. Berätta vilka varumärken det är.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. Låt alla smaka. Sedan får de ge sitt utlåtande.

När testet är klart så visar du personen vad det var. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Gör en tävling av det. alkoholfritt bubbel Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Eller så skippar du testet och bjuder på Pommac och Champis. Det kommer att bli både kul och gott.