Viktiga åtgärder då olika tabletter tillverkas i samma tablettmaskin

Det är självklart så att man kan använda samma maskin till flera projekt i vissa avseenden. Men när man tillverkar spik så har man inte riktigt samma tanke på hur olika material påverkar varandra som då man tillverkar tabletter.

Om tabletterna blandas ihop från tidigare batch blir det katastrof. Det här kan bli minst sagt farligt och det är otroligt viktigt att betänka hur man ska jobba för att undvika att olika mediciner blandas i samma tablettmaskin.

Tänk på detta när du ska tillverka tabletter

Innan man börjar pressa nya tabletter så ska man alltid se över de ytor som ska användas för produktion. Större produktioner kräver oftast en minutiös planering.

Fattas något material? Det kan också vara bra att se över att den tidigare produktionen i den tablettmaskin som ska användas är avklarad. Ytor ska vara fria från medel och damm från tidigare produktion.

Var försiktig med hur du hanterar materialet. Att jobba metodiskt minskar riskerna. Producera inte mer än vad du behöver. Då minskar risken för att tabletterna blandas ihop.

Det är viktigt att tvätta alla maskiner. Det kallas GMP, Good Manufacturing Practice (god tillverkningssed), och fungerar. Det hindrar att misstag begås även om det kan kännas onödigt för den som gör det. För att vara på den säkra sidan kan du journalföra det också.

Dessa verktyg behöver du till produktionen

Verktyg som är en del av produktionen av tabletter måste förstås också kontrolleras och vara rena. Människor som är med i tillverkningsprocessen är också verktyg. Kläder som bärs ska vara väl anpassade till jobbet.

Använd gärna linne. De som jobbar vid tablettmaskin måste också ha rätt kläder. Arbetskläderna bör vara sådana att de täcker hela kroppen. Att tvätta händerna ska göras till en rutin. Det minskar spridningen av virus.

Efter passet kan man bara slänga in kläderna i tvätten. Vid nästa produktion kan man byta kläder. Du kanske inte alltid kan tvätta. Vissa tvättmedel kan vara farliga att använda då de fastnar på kläder.

Glöm inte bort att skydda dig vid produktionen. Det är viktigt att du väljer skyddsutrustning som du kan röra dig obehindrat i. Då är alla skyddade.

Se också över dina skor. tablett tillverkningen
Du behöver ju bra stöd när du står vid tablettmaskinEN. Du kan använda skor som inte exponerar foten och tårna.

Droger kan vara känsliga

tabletter

Det finns mediciner som är extra känsliga vad gäller överföring mellan olika produktioner. Det kan hända om man använder cytotoxic. Då måste du ha särskild skyddsutrustning.